< listopad, 2014 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

LIDIJA PAVLOVIĆ-GRGIĆ

KNJIGE

- zbrika priča "Najjača riječ", IK Planjax, Tešanj, 2020.

- zbrika priča na engleskom jeziku "The Richest Child Around", Style Writes Now, Sarajevo, 2020.

- knjiga bajki "Gdje živi bajka?", IK Planjax, Tešanj, 2019.

- slikovnica "Tamo gdje ima bezbroj čuda", Papinska misijska djela BiH i Papinska misijska djela RH, Sarajevo / Zagreb, 2019.

- višejezična zbirka poezije "Leteći ljudi", Klepsidra, Kreševo, 2015.

- dvojezična koautorska knjiga pjesama "Pluralita semantiche", Edizioni Universum, Italija, 2015.

- ebook "Wilhelm" (izdanje na engleskom), Style Writes Now, Sarajevo, 2014.

- zajednička zbirka poezije "Dotaknuti stihom", Kultura snova, Zagreb, 2013.

- zbirka priča "Kišne kapi u piščevoj luli", Zaklada "Fra Grgo Martić", Kreševo, 2011.

- dvojezična zbirka poezije "Let u TROstihu" DHK HB, Mostar, 2008.

POEZIJA

PRIČE

VIJESTI

30.10.2014., četvrtak

GLINENI ZOO

LIDIJA PAVLOVIĆ-GRGIĆ
GLINENI ZOO

Jasna prijateljima ne daruje skupe stvari, ali oni vole njezine rođendanske darove, iako svima poklanja samo ono što ju je njezin djed kipar naučio napraviti vlastitim rukama – figurice od gline. Djed joj donese glinu, pa vješti prstići iz nezgrapna grumena zemlje istisnu mačku, psa, ovcu, konja, zebru, žirafu, slona, lava, pticu...
Zvuči jednostavno i lako – uzmeš komad gline i od nje umijesiš što god poželiš. No, nije to baš tako jednostavno kao što se čini. Treba znati obrađivati glinu – očistiti je od kamenčića, pripremiti je za oblikovanje, pretvoriti je u željeni oblik, figuricu sušiti na odgovarajućoj temperaturi... I, uz sve to, imati dara, vještine i ljubavi za stvaranje i darivanje.
Jasni su prsti uvijek blatnjavi i to nikomu ne smeta jer svi znaju koliko truda uloži u izradu darova za njihove rođendane.
A što prijatelji daruju maloj umjetnici? Zamole roditelje da Jasni kupe najbolji pribor za crtanje jer ona i na papiru oživljuje prirodu, a za dvanaesti rođendan su joj u školi pripremili predivno iznenađenje.
Zamolili su nastavnicu likovnog da im pomogne napraviti izložbu njihovih rođendanskih darova. Tog dana, 18. travnja, Jasnini prijatelji došli su u školu pola sata ranije kako bi usred učionice 6. a spojili klupe pa na njih poredali glinene figurice koje su donijeli od kuće, dok je nastavnica sve uljepšala svojim papirnatim drvećem i cvijećem veselih boja.
Mala izložba je na jedno mjesto okupila mnoge životinje koje u prirodi bježe jedne od drugih – ovca i vuk, pas i mačka, kokoš i lisica, zebra i lav, slon i krokodil...
– Pravi glineni zoo – radosno su uzviknuli Jasnini prijatelji.
Kad je slavljenica stigla i iznenadila se, rasplakala se od sreće.
– Ovo mi je najljepši rođendan ikada! – zahvalila je prijateljima koji su joj obećali da će njezine glinene životinje na kraju nastave ponovno odnijeti svojim kućama i čuvati ih zauvijek.


Priča je nedavno objavljena u književnom časopisu Riječ, a dio je novog projekta za djecu Pauk Reno traži prijatelja.

25.10.2014., subota

Sarajevo: “Oktobarfest Neretvanske vedrine”

Jedna lijepa vijest na blogu Jasmine Hanjalić: http://jasminahanjalic.wordpress.com/2014/10/24/planet-poezija-oktobarfest-neretvanske-vedrine/